top of page

Éves beszámolóink

HEROSZ Ózdi Szervezete – Beszámoló, 2020

Egy kissé elmaradtam a tavalyi év beszámolójával, elnézést érte. Mivel a támogatóink nagy része facebookon talál ránk, ezért úgy gondolom, az elért eredményeinkről is úgy tisztességes, ha itt is beszámolunk!

2020 folyamán hozzánk - HEROSZ Ózdi Szervezete, illetve Állatvédő Egyesület Kiskapudért és a Kóbor Kutyák Álmaiért- 173 kutya érkezett. Mindegyikük Ózdról és környékéről, 1 kutyánk jött Edelényből.

90 kutyát adtunk örökbe, 87 kutyus pedig más szervezethez került (Fogadjörökbe Alapítvány, Hernádi menhely, Balatonfüredi menhely, Vagabondog Egyesület, Mása, Néra és a Falka, Kutyamentés Állatvédő Alapítvány, Anita Állatmentő Egyesület, Cumizda, illetve fajtamentések).

 

A gazdikkal folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, és baj esetén ott vagyunk, és ha szükséges, visszafogadjuk, aki tőlünk ment el. 1 kutyánk ment tőlünk külföldre (Svájcba). 1 nyuszit is mentettünk, aki már gazdis.

14 kutyusunk hunyt el 2020-ban, nagyrészt idősek, illetve sajnos, voltak, akik annyira rossz állapotban érkeztek, hogy már nem tudtuk megmenteni az életüket. Hamvaik itt pihennek mellettünk.

Az ivartalanítást továbbra is az egyik legfontosabb feladatunknak tartjuk, mert ez a jelenlegi szomorú helyzet sehogy másképp nem állítható meg.

Az év folyamán 40 nőstény és 42 kan kutya lett ivartalanítva, valamint 18 nőstény és 9 kandúr macska, közte gazdás cicák is. Ezen kívül az Agrárminisztérium által kiírt pályázat keretében 135 gazdás kutya ivartalanítására nyílt lehetőségünk 4 környékbeli településen, melynek egy kis része 2021-ben valósul meg.

Az év folyamán 31 cica érkezett, 13 cica lett örökbe adva, 3 pedig más szervezethez került. 5 cica elhunyt.

A màs szervezetek àltal àtvett kutyàk azóta màr gazdihoz kerültek, folyamatosan kapjuk erről a visszajelzèst.

Több műtètet is el kellett vègezni a kutyàkon, cicákon: sèrv, szem, fül, làbműtètek, daganatok eltávolítása. Mi csakis chippel ès oltàsokkal ellàtott kutyàt adunk örökbe, 6 hónap felett ivartalanítva. A cicákat oltásokkal, tesztelve adjuk örökbe, 6 hónap felett szintén csak ivartalanítva.

A Sunlight for Animals továbbra is kitartóan támogat minket, mindig számíthatunk rájuk, és örökbeadásban is partnerek voltak 2020-ban is.

Állatorvosaink továbbra is lelkiismeretesen ellátják pártfogoltjainkat, nagyon jó a kapcsolatunk velük, rengeteg, borzasztó állapotban érkezett állat életét mentettük meg együtt. Ebből is következik, hogy orvosi költségeink folyamatosan nagyon magasak, a mi támogatóink segítségével és a Sunlight for Animals gyűjtéseivel közösen rendezzük.

1 esetben tettünk rendőrségi feljelentést (Marshall, a fejbelőtt -és meggyógyított- bernáthegyi esetében), a helyi rendőrség több esetben segítette munkánkat.

A sétáltatások 2020-ban is rendszeresek voltak, néhány lelkes önkéntesünk közreműködésével.

Kiskapud - Herosz Ózdi Szervezete facebook-oldalon egy önkéntesünk segítségével folyamatosan fent vannak a gazdikeresőink, a révbe ért állataink, és Bogi a levelezést is kezeli. Honlapunk egy támogatónk segítségével a www.kutya-kiskapud.com oldalon elérhető.

A Foglalkoztatási Hivatal által továbbra is biztosított a 2 fő fizetett munkaerő, ez hatalmas és pótolhatatlan segítség nekünk.

A járványügyi helyzet ránk is még nagyobb terheket rótt, de támogatóink által a legnehezebb időszakot is túléltük.

Jólelkű magánembereken kívül a Hangya Közösségre is számíthattunk egész évben, több alkalommal segítettek 2020-ban (is). Valamint több szervezet, menhely is támogatott minket ennivalóval (HEROSZ, Mása, Noé, Vagabondog Egyesület, Hernádi menhely, Speciális Állatmentő Egység, Csalódott Állatok Csodás Otthona).

Lehetőségeinkhez mérten segítettük 2020-ban is nehéz helyzetben lévő gazdák állatait.

Folyamatosan teljes teltházzal üzemelünk, és a tavalyi év során is ezerszer kitoltuk a határainkat, hogy újra meg újra segíteni tudjunk.

Vásároltunk új kenneleket, és több rossz állapotú régit is le tudtunk cserélni. A Bárka Színpad több kennel megvásárlásában is segített minket.

A sárral továbbra is küzdünk, több alkalommal zúzott kővel szórtuk fel a területet, valamint 100 négyzetmétert sikerült lebetonoznunk, ezt idén folytatni kívánjuk. Még rengeteg munka áll előttünk, de kitartunk, és bízunk benne, hogy könnyebb évek is várnak még ránk...

Köszönjük az egész éves segítséget a támogatóinknak, önkénteseinknek! Köszönet a sok-sok gazdinak, aki tőlünk választott új családtagot, és köszönet mindenkinek, aki bízik bennünk! Megígérjük, hogy 2021-ben is kitartunk, értük, akik semmiről sem tehetnek ebben az egyre nehezebb világban!

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------

 

HEROSZ Ózdi Szervezete – Beszámoló, 2016.

 

Kis tagszervezetünk továbbra is nagy erőkkel menti a környékbeli bajba került állatokat, építjük kutyamenhelyünket, és ellátjuk a jelenleg

253 kutyából álló, közvetlenül pártfogásunkba tartozó Falkát.

A nagy létszám miatt létszámstopot hirdettünk. Kutyáinkat továbbra is csakis oltásokkal, chipezve, és 7 hónap felett ivartalanítva adjuk örökbe.

 

2016-ban összesen 68 kutyát és 8 cicát adtunk örökbe. 2 kutyánk Hollandiába került, 1 Belgiumba, a többiek belföldön gazdisodtak.

Macskáink ideiglenes befogadásban vannak, számuk jelenleg 27.

2016-ban 29 szuka kutyát, 68 kan kutyát, illetve 7 nőstény cicát és 1 kandúrt ivartalaníttattunk.

 

Továbbra is ketten látjuk el a kutyák körüli összes teendőt, és vagyunk jelen minden egyes nap Kiskapudon. Póczos Dávid szerződését az ózdi Munkaügyi Hivatal márciusban egy évre meghosszabbította. Én továbbra is teljesen önkéntesen végzem a munkám.

 

Tavasszal felépült a kifutónk, amit a tavalyi Bál bevételéből tudtunk finanszírozni.

Év elején, egy nagyobb megmozdulásnak köszönhetően járdalapokat tudtunk vásárolni, a kenneleinkben és a területünk kisebbik oldalán helyeztük ezeket el, ám sajnos befejezni nem tudtuk még a kisebbik oldalon sem, mert elfogytak az anyagi lehetőségeink.

Márciusban a Dementorok csapata gyűjtött számunkra, az összegyűlt összegből hátsó kaput csináltattunk, élelmet vásároltunk, valamint betonozni szerettünk volna, azonban időközben kiderült, hogy ehhez kevés az összegyűlt összeg. Jelenleg további járdalapokra gyűjtünk.

Ősszel két alkalommal zúzott kővel szórtuk fel a területet, mert ez is nagyon sokat segít a sár legyőzésében, az egyik akciót a helyi Bárka Színpad

fizette, ekkor egy olyan jelentős területet sikerült felszórnunk, amire eddig még sosem jutott kő.

 

Már 56 kennelünk van. A területünk határainak rendezése még nem történt meg, bár az ózdi önkormányzat ebben segítséget ígért.

Többször egyeztettem a hivatallal, így talán 2017-ben már elindul a folyamat.

 

Nyár végén sikerült végre a mellettünk lévő kis Máv-házat kibérelnünk, ezt gazdasági épületként szeretnénk használni.

 

A hulladék elszállítása is végre rendeződni látszik, megkötöttük a szerződést egy 160 literes szemetes elszállítására egy miskolci céggel, a Zöld Völgy-től pedig kaptunk egy 1 köbméteres szemetest, amit minden héten elszállítanak.

Júliusban is rendeztek nekünk egy jótékonysági bált, itt kisebb bevétel jött össze, mint tavaly, de így is jól sikerült, ezt az összeget főleg ennivalóra fordítottuk.

 

Egy ideje létszámstopunk van, azonban bizonyos esetekben ezt fel kell oldanunk: elütött, félig agyonvert és csontsovány kutyákra nem tudunk nemet mondani, valamint továbbra is igen gyakori jelenség, hogy épülő menhelyünk vagy a házam előtt hagynak kutyákat.

 

Beneveztek minket egy versenyre (The Famous Grouse, ahol félmillió Ft volt a nyeremény, ezt hatalmas összefogással sikerült megnyernünk. A pénzt tárgyi nyeremény formájában kapjuk meg 2017-ben, kennelre és a sár elleni harcra fordítjuk.

 

Sajnos, magánembereken kívül továbbra sem kapunk máshonnan támogatást. Az állatorvosi költségeink egy jelentős részét továbbra is a svájci Sunlight for Animals rendezi. Állatorvosainkkal nagyon jó kapcsolatot tartunk fenn. Több, nagyon beteg kutyánkat sikerült összefogva meggyógyítanunk.

A sétáltatások továbbra is folynak, négynaponta, leginkább két kitartó önkéntesünknek köszönhetően.

 

Bár esőzések idején még mindig hatalmas sárral küzdünk (bár már sokkal jobb a helyzet, mint a kezdetekkor, vagy akár egy évvel ezelőtt!), mégis, a napközben nagy létszámban szabadon tartott kutyáink és az, ahogyan mi viszonyulunk hozzájuk (pl. minden kutyánknak tudjuk a nevét), felejthetetlen élmény szokott lenni a hozzánk ellátogató állatbarátoknak, gazdijelölteknek.

Bízunk benne, hogy idővel sikerül a sár felett is teljes győzelmet aratnunk, hiszen már eddig is nagyon sok mindent értünk el, önerőből, magánemberek segítségével, és saját magunkat teljesen beleadva.

 

Fazekas Ildikó

Ózd, 2017. január 10.

bottom of page