top of page

Ózdi valóság

Ózdi valóság

2010. 02.22-én este csörgött a telefonom, és egy bejelentés érkezett Arlóból, miszerint egy úr két felakasztott kutyatetemet talált saját kutyája sétáltatása közben.

23-án, kedden, reggeli órákban kimentünk egy állatbaráttal, és sajnos, saját szemünkkel kellett meggyőződnünk róla, hogy a bejelentés igaz. Arlóban, a romatelep mögötti területen, egy vízvezeték lezáró aknájában két felakasztott kutya teteme volt található. Redőnyhúzó zsinórral kötötték fel a két közepes testű, jobb sorsra érdemes állatot. Egyikük zsinórja elszakadt, ő az akna mélyén lelte halálát, másikuk a nyakára tekert zsinór végén.

Azonnal az Ózdi Rendőrkapitányságra mentem, és a HEROSZ Ózdi Szervezete nevében ismeretlen elkövetők ellen feljelentést tettem. Ezt követően két helyi rendőr kijött velem és a bejelentővel a helyszínre és hatósági fotókat készítettek. Később még visszamentem kérdezősködni, szétnézni újra a helyszínen, és ekkor vált láthatóvá, hogy a fekete kutya hátsó lábai, hasa alja, combja harapásnyomokkal van tele. Ebből, és eltűntetésük módjából számomra egyértelműen kiderült, hogy un. áldozati kutyákról van szó, ez azt jelenti, hogy kivégzésüket megelőzően elvadított, verekedtetésre "használt" kutyákat edzettek szerencsétleneken. Miután majdnem halálra tépették őket, a két magatehetetlen kutyát az aknáig vitték, és ott felakasztották őket. Sebektől sajgó testtel, iszonyatos kínok közt pusztultak el mindketten.

Másnap a Borsodnádasdi Rendőrség emberei is kivonultak.A hatóság nyomoz, de sok jóval, szóban elmondva, nem bíztattak. A bejelentő és én is kértük őket, menjenek be az arlói iskolába, és az igazgatóval végigjárva az osztályokat, kérdezzék ki a gyerekeket, ők a legbeszédesebbek. Kutyaviadalok rendszeresen folynak Ózdon és környékén, ez ügyben már tettem egy feljelentést 2008-ban, de akkor ezt, bizonyíték hiányában lezárták. Azóta is tudvalevő, hogy a dolog zajlik. Nemcsak Ózdon, hanem szinte teljes vonzáskörzetében, és információk szerint egyre több városban, községben is. Tanúskodni senki sem mer, azonban, a viadalt szervezők, és az azon fogadók, azt élvezők, és népszerűsítők, minden eddig begyűjtött információm szerint romák. Talán éppen ezért, vagy az ügy veszélyessége miatt, senki nem mer az egyértelműen létező kutyaviadal ellen fellépni.

Ezt a két kutyát brutálisan bántalmazták megvadult harci kutyák „segítségével”, majd pedig egy redőnyzsinórral felakasztották őket. Haláluk égbe kiált. Több száz szerencsétlen négylábú végzi évente áldozati kutyaként az életét. Ki a felelős ezért? Miért nem lép a rendőrség? Meddig mehet ez még így tovább? Kérdések százai tornyosulnak bennem. Várom a ózdi és a borsodnádasdi rendőrség lépéseit, amennyiben ezek nem lesznek számottevőek, bármeddig hajlandó vagyok elmenni, hogy végre megállítsa valaki ezt az iszonyatot, ami itt, városunk utcáin is zajlik. Sokan hallják a velőtrázó sikolyokat, látják a valahová igyekvő, kapucnis, félelmetes suhancokat habzó szájú pitbulljaikkal, de az emberek félnek. Ezen, ma, itt, nem csodálkozhatunk. De ettől az áldozati kutyák még nem menekülnek meg.

Azon a két kutyán már nem segíthetünk, de talán tehetünk valamit, hogy az elkövetők meglakoljanak, és hogy végre véget érjen ez a borzalmas, poklot idéző „szerencsejáték”, egyszer és mindenkorra. Ehhez kérek segítséget, a helyi lakosságtól pedig azt kérem, aki bármit tud a két megölt kutyáról, vagy esetleges gyilkosaikról, az a Rendőrség, és a HEROSZ Ózdi Szervezete felé is jelezze. Ne feledjék: bűnösök közt cinkos, aki néma. Arról már nem is beszélve, hogy ha egy nemzet nagysága abban rejlik, hogy bánik az állatokkal, akkor az a nemzet, amelyik kutyákat vadít el úgy, hogy más kutyákat tépet szét velük, illetve, ahol ezt hallgatólagosan megengedik, az mekkora lelki nagyságról tesz tanúbizonyságot?

Várom azon fórumok, újságok, egyéb médiumok jelentkezését, akik felvállalják a tiltott kutyaviadalok elleni harcot, és megjelentetik e két szerencsétlen négylábú (az ember legjobb barátai) sorsát.

Állatbaráti tisztelettel: Fazekas Ildikó

HEROSZ Ózdi Szervezete- elnök

0670/597-8277

dikuszka@gmail.com

0 comments
  • Facebook
  • Twitter
bottom of page