top of page

Az Ózdi Állatvédelmi Örszolgálat álma

A HEROSZ ÓZDI SZERVEZETE

A HELYI ÉS KÖRNYÉKI, ÁLLATVÉDELMI ŐRSZOLGÁLAT KIALAKÍTÁSÁT, BEVEZETÉSÉT SZERETNÉ MIELŐBB MEGVALÓSÍTANI.

KÉRLEK, OLVASD VÉGIG!  

 

Egyre több bejelentés érkezik Ózdról és széles vonzáskörzetéből, rosszul tartott, illetve utcára tett kutyákról, viadalokról, félméteres láncokról, üres fazekakról, sorozatos mérgezésekről, macskagyilkosságokról.

 

Mindezek kivizsgálásához, a maximális és gyors segítségnyújtáshoz én egymagam már kevés vagyok, ezért terveim közt szerepel mielőbb egy Ózdi Állatvédelmi Őrszolgálat kialakítása.

Ez hazánkban már egyre gyakoribb, lelkes és tettre kész állatbarátok szövetkeznek a négylábúak védelmében egyre többfelé. Szeretném ezt Ózdon is elindítani, lehetőleg minél előbb, hiszen iszonyú sok jajkiáltás és segítségkérés jut el hozzám napról napra.

Keresek olyan ózdi és környéki állatbarát embereket, akik saját szabadidejükből, energiájukból, esetleg anyagi javaikból is áldozni készek az ózdi és környéki bajba került, illetve rosszul tartott, megkínzott kutyákért és cicákért.

Szükség lenne gépkocsival rendelkező emberekre, valamint nagydarab, jó kiállású fiúkra, és vagány, a józan ész határain belül -és akár azon kívül is- semmitől sem megriadó, bátor állatvédőkre. Ha csendes vagy, ám megbízható, halk szavú, ám jól gondolkodó, akkor is köztünk a helyed.

Ha szívesen részt vennél állatmentésben, nyomozásban, helyszínre kiszállásban, örök élményül szolgáló kalandokban, és szereted az állatokat, valamint tenni is hajlandó vagy értük, akkor is itt a helyed!

Önkéntes munka, mely lelkiekben fizetődik ki.

Jelentkezni, érdeklődni nálam a dikuszka@gmail.com címen lehet, a tárgy rovatba kérlek, írd be, Őrszolgálat. Ötleteket, tanácsokat is szívesen veszek, hasonlóban már résztvevők sorait is hálásan fogadom. Nagy szükség lenne rendőrök, polgárőrök, városőrök, településgondnokok megnyerésére is. A Rendőrséghez vezető, végre eredményes utat is régóta keresem.

Az alábbi településekről  (vagy bárhonnan) érkező jelentkezéseknek is nagy hasznát vehetnénk, hiszen egyre több a városon kívüli bejelentés: Borsodnádasd, Dubicsány, Kelemér, Hangony, Domaháza, Borsodszentgyörgy, Kissikátor, Serényfalva,  Hét, Somsály, Hódoscsépány, Arló, Járdánháza, Sajónémeti, Sajómercse, Sajópüspöki, Uppony, Nekézseny, Lénárddaróc, Bánréve, Putnok, Farkaslyuk, Ózd-Center, Bánszállás, Sáta, Borsodbóta, Királd, Bükkmogyorósd, Csernely, Csokvaomány, Gömörszőlős, Uraj, Susa, Szentsimon.

 

Ha megtudnánk valósítani, hogy minden külön településen legalább egy ember nyitott szemmel járjon, a többieket veszély vagy helyzet esetén azonnal riadóztatva, az állatokat védve, akkor már hatalmas lépést tennénk egy erős védőbástya kialakulása felé. A helyi megbízott állatvédő mindig gyorsan fotózhatná, szükséges dolgokkal elláthatná a felém jelentett talált, vagy gazdira váró négylábúakat, ideiglenes befogadókat kutatna fel ismerősei, szomszédjai közt, kínzásokat vehetne még időben észre, a helyi segítő szándékúakat hozzánk vezethetné, és gondoskodna saját körzete állatvédelmi információkkal való ellátásáról.

Természetesen kis szervezetünk mindenben segítséget nyújtana, és mindent szervezett formában végeznénk. Ha valaki ebbe a körzetekért felelős munkába szeretne beszállni, a közvetlen akciókba nem, azok jelentkezését is örömmel várom. Ózdot is régiókra oszthatnánk ugyanilyen alapon, hogy a jelentett esetek, talált állatok mielőbb gondos kezek közé kerüljenek. Nem ideiglenes befogadásról van szó, hanem a fentebb leírt gyors segélyről: bejelentett eset valódiságának kivizsgálása a helyszínen (a nehezebb részét együtt, a remélhetőleg mielőbb kialakuló Akciócsoporttal végeznénk el, a helyi felelősnek csak egy helyszínen való gyors szétnézés, esetleg informálódás lenne a feladata.

Talált vagy megunt állat esetében órákon belül készülhetne fotó, az ideiglenes befogadó segítséget, tanácsokat, féreghajtót, szükség esetén élelmet kaphatna sokkal gyorsabban, mintha minden esetben nekem kell eljárnom, kiszállnom, elmennem.

Felajánlott kutyakajáért, rongyokért, vagy bármi másért is egyszerűbben eljutna egy környéken élő, és így az ideszánt dolgokról biztos, hogy nem maradnánk le többet. A városnak a következő tagolására gondoltam én: Újvárostér (itt a víkendtelkek is fontosak), Városközpont, Velence, Várkony, Tábla, Petőfi út és környéke, Rácztag-tető, Újtelep, „hétvezér-utak” és Istenmező, a Kórház környéke, Karu-Pázmány út, Béke-telep (Lehel, Géza, Bulcsú és Árpád vezér utak) , Bibó út és Bolyki főút (utóbbinak eleje, közepe és vége is), Kiserdőkalja, Táncsics-telep, Búzás-völgy és környéke, Kerekhegy utcái, Szenna, Munkás út és az Indító környéke.  Ha kimaradt a te körzeted a felsorolásból, kérlek, jelezd felém.

Rendszeres beszámolók, helyi észrevételek, saját levelezőlista, igények felmérése a környéken (hol lenne nagy segítség a cicafogamzásgátló, a féreghajtó, az ivartalanítás, oltás, egy zsák táp, vagy egy ól, kerítéspótlás, bármi, általunk megoldható kisebb vagy nagyobb dolog), telefonos ügyeletbeosztás, radikális részleg kialakítása, viadalellenes tevékenység összehangolása, az eredmények rendszeres közzététele…

-bármiben gondolkodhatunk.

 

Az Ózdi Állatvédelmi Őrszolgálat tehát két részből állna:

 

  1. egy e-mail és telefonos kapcsolatra épülő "körgyűrű" a város településrészei és a vonzáskörzet települései közt, minél több körzet részvételével.

  2. az előbbire épülő, az adott körzetből származó információkra támaszkodó "akciócsoport", melynek lelkes és bátor tagjai kiszállnak az egyes bejelentések, észrevett állatkínzások, rosszul tartások, mérgezések, egyebek ügyében, és az állat érdekeit szem előtt tartva, a lehetőségeket egyre tágítva, intézkednek.

 

Én elsőként jelentkezek mindkét csoportba, és reménykedve várom a követőket, akik szeretnék, hogy végre valami változzon itt is, Észak-Magyarország Borsod megyéjének Ózd nevű városában és régiójában.  Én eddig is megpróbáltam minden ügyben teljes erőmmel eljárni, de be kell vallanom: most már ehhez egymagam kevés vagyok! Kérlek benneteket, segítsetek megvédeni az állatokat. Az eddig segítők jelentkezését is várom, és teljesen új vállalkozó szelleműekre is számítok. Akár mindkét csoportban is tag lehetsz, ám csak az egyikbe is jelentkezhetsz. Ám arra megkérlek, hogy jól gondold át, és csak akkor dönts a jelentkezés mellett, ha a továbbiakban szívvel-lélekkel szeretnél segíteni (természetesen munkaidőt, családot, magánéletet, egyebeket tiszteletben tartva, ám azért bizonyos időt áldozva), és lehetőleg nem fogod pár nap után meggondolni magad. Jelentkezéseket tehát a dikuszka@gmail.com-ra várok, tárgyi rovatban az Őrszolgálat feltűntetésével, névvel, címmel, elérhetőséggel, pár bemutatkozó sorral. Írd meg, melyik csoportba szeretnél bekerülni, miben tudnál segíteni időnként, illetve rendszeresen, kocsival, fényképezőgéppel, kamerával, nyomtatóval, vagy bármi, megítélésed szerint szükséges eszközzel rendelkezel-e. Ha van ötleted, bármi, ami előrébb vinné az Őrszolgálat ügyét, vagy amire feltétlenül gondot kellene fordítanunk, kérlek, oszd meg velem. Írd meg, időben körülbelül mennyit és leginkább mikor (hétvégente, esténként, a hét bizonyos napjain, mindennap, stb) tudnál az Őrszolgálatos teendőkkel foglalkozni. Ha van a családodban, baráti, ismeretségi körödben rendőr, polgárőr vagy egyéb rendért felelős személy, akkor ezt is írd meg.

Bizakodva várom a jelentkezéseket, bízom benne, hogy egyre többen leszünk, akik nyíltan felvállaljuk: akarunk és merünk is tenni az állatok boldogságáért! Megalakulásunk hírértékű és égetően szükségszerű lenne.

Vonjunk védőhálót az ózdi és környéki négylábúak köré, hogy egyre kevesebben bánthassák Őket! Szenvedtek már annyit, és most is oly sok ártatlan lélek vár segítségre. Minél többen leszünk, annál gyorsabban érkezhet a segítség, legyen szó út szélére tett alomról, vízbe dobott kutyáról, láncára feltekeredett, éheztetett házőrzőről, vagy éppen egy fa tetején rekedt cicáról...

És a bajba került lelkek megmentésénél nincsen szebb küldetés.

 

Szeretettel, a megalakulás reményében: Fazekas Ildikó

Ózd, 2010. február 21.

bottom of page